Cum să curăță o bicicletă?

Cum să curăță o bicicletă?
Cum să curăță o bicicletă?

Bicicleta dvs. este o colecție de piese în mișcare. Când sunt expuse la noroi, murdărie și resturi, aceste părți încep să se deterioreze. Este important ca regulat să fie întreținută (lunar, săptămânal sau mai des, în funcție de tipul de călătorie). Dacă mergeți cu bicicleta mult timp în condiții de umezeală sporită, noroios sau dacă vă plimbați cu bicicleta din greu, rapid și adesea, atunci planificați să vă curățați bicicleta mai frecvent.

Păstrând părțile bicicletei curate și lubrifiată în mod corespunzător este crucial pentru o bună performanță. Lubrifierea protejează, piesele în mișcare, de uzura excesivă, cauzată de frecare, împiedică „înghețarea” și contribuie la menținerea ruginii și coroziunii.

Fiți atent, totuși. Supra-lubrifierea poate duce la o performanță slabă și la deteriorarea componentelor (excesul de lubrifiant va atrage murdăria și alte particule abrazive). Ca regulă generală, excesul de lubrifianți trebuie întotdeauna să fie șters cu grijă, înainte ca bicicleta să fie condusă.

Sfat: Când lubrifiați mai multe componente simultan, rețineți ordinea în care aplicați lubrifianții. Ștergerea excesului de lubrifiant în aceeași ordine va face ca lubrifianții să se înmoaie.

Materiale de bază pentru curățarea bicicletelor

Materiale de bază pentru curățarea bicicletelor

Aceste elemente simple se referă la cele mai multe activități de curățare și lubrifiere:

Cârpele de curățare: să aveți foarte multe pentru a le utiliza pentru mâini când aveți de-a face cu grăsime, ulei și ceară și pentru curățarea și uscarea generală.

Periile: au mai multe dimensiuni și forme pentru a ajunge în locuri greu accesibile, pentru a elimina murdăria pe care clătirea nu o poate elimina. Periile de dinți vechi funcționează excelent.

Apă: când este folosită cu grijă, apa poate fi o unealtă utilă, dar aveți grijă. Apa, în special atunci când este folosită dint- un furtun de înaltă presiune, poate provoca deteriorarea sistemelor de rulmenți sensibili ai bicicletei dvs.

Săpunirea / curățare generală: utilizați săpun diluat pentru spălare sau detergent de spălare pentru biciclete special pentru curățarea ramelor.

Degresant: Un degresant de biciclete (pentru a evita kerosenul sau terebentina) va curăța părțile de cauciuc, cum ar fi lanțul bicicletei. Alegeți un solvent ușor pentru mediul înconjurător (și pentru dvs). Aplicați toți solvenții în mod corespunzător.

Lubrifiant pentru lanț: Lubrifiați bine lanțul bicicletei pentru a prelungi durata de utilizare. Aplicați întotdeauna ulei de lubrifianți specific unei biciclete.

Există două tipuri de lubrifianți: umed sau uscat. Lubrifiantul umed este cel mai potrivit pentru a fi folosit atunci când veți călători în condiții umede. Se lipește forte bine de sistemul de transmisie și este mai puțin probabil să fie înlăturat de ploaie. Acestea fiind spuse, noroiul și murdăria se vor lipi de ea, deci asigurați-vă că ștergeți excesul de lubrifiant.

Lubrifiantul uscat excelează într-un mediu uscat. Noroiul și murdăria se lipesc mai puțin de lubrefiantele uscate, dar acestea se clătesc ușor dacă vă aflați în ploaie.

Stativul bicicletei: aceasta vă va permite să poziționați bicicleta la o înălțime confortabilă în timp ce lucrați la ea. De asemenea, vă va permite să rotiți pedalele sau să scoateți roțile, astfel încât să puteți curăța toate piesele mobile și greu accesibile.

Ce să curățați și cum să o faceți

Cele mai murdare componente ale bicicletei pot fi curățate prin ștergerea lor cu atenție, cu o cârpă umedă sau uscată. Alte componente necesită ocazional să fie periate, spălate și relubrificate.
Spălarea bicicletei cu un furtun de înaltă presiune poate duce la deteriorarea sistemelor de rulment a bicicletei. Deci, atunci când spălați cu apă, faceți acest lucru foarte atent.

Curățarea bicicletei constă în patru pași principali:
1. Spălați rams bicicletei
2. Curățați și lubrifiați lanțul
3. Lubrifiați pârghiile de frână și ale schimbătorului de viteze
4. Lubrifiați cablurile de frână / schimbător de viteze.
Sistemul de transmisie (lanțurile din față, caseta din spate, schimbătorul de viteze din spate și lanțul) merită atenția cea mai frecventă)

Rama pentru biciclete: utilizați o găleată cu apă caldă cu săpun și o perie pentru a curăța ușor noroiul și murdăria. Începeți cu partea de sus în jos, curățați ghidonul, setul cu cască, tubul superior, scaunul, furca frontală și frânele. Dacă aveți frâne cu disc, încercați să nu lăsați ca săpunul să ajungă la rotoare și plăcuțele de frână. Aveți posibilitatea să utilizați un detergent specific rotorului sau să frecați cu alcool pentru a curăța rotoarele. Finisați prin spălarea lanțurilor, manivelelor și știfturilor. Apoi folosiți o găleată de apă curată și periați pentru a clăti toate piesele în aceeași ordine pe care le-ați curățat. Urmați acest lucru prin uscarea bicicletei bine cu câteva cârpe curate și uscate.

Lanțul: Lanțul este partea bicicletei cea mai „în pericol” atunci când e lubrifiată. Curățați-l și lubrifiați-l frecvent pentru a reduce viteza de uzură a lanțului.

Pentru a curăța lanțurile care nu au prea multă murdărie, utilizați pur și simplu o cârpă și un degresant. Pentru lanțurile cu adevărat murdare, utilizați un dispozitiv de curățare a lanțului.

După ce degresorul s-a uscat, aplicați încet pe lanț picături de lubrifianți, ca acesta să pătrundă în fiecare inel. Lăsați lubrifiantul să se usuce, apoi ștergeți orice exces, astfel încât să nu atragă mai multă murdărie.

În general, lubrifiați lanțul ori de câte ori scrâșnește sau pare a fi „uscat”. Lubrifierea după călătoriile umede va ajuta să mențină lanțul de la rugină.

Pârghiile de frânare și schimbătorul de viteze: După spălarea bicicletei, aplicați o picătură sau două de lubrifiant periodic pe pivoți și regulatori pentru a menține funcționarea corectă.

Cablurile de frână și schimbătorul de viteze: Verificați-le frecvent (în special în condiții umede) astfel încât acestea să răspundă eficient la comenzile de frânare și de schimbare a vitezelor.

Ansambluri de frânare și de schimbare a vitezelor: Acestea constau dintr-un număr de piese mici ce contribuie la mișcare. Luați în considerare pirghiile, roțile și scripeții, astfel încât să nu se lege sau să devină rigizi. Aplicați lubrifiant pe punctele de pivotare. Aveți grijă să păstrați lubrifiantul departe de plăcuțele frînei.